Süleymancılar’a bir dava daha: Uyuşturucuya ‘bal’ kılıfı

Posted by

Alihan Kuriş’in lideri olduğu Süleymancılar cemaatine gelir sağlayan şirketlerde çalıştığı dönemde çok sayıda kamuyu zarara uğratma, gümrükten haksız gelir etme ve uyuşturucu ticareti faaliyetlerine tanıklık ettiğini belirten iş insanı İ.N.E., cemaat avukatlarından tehdit aldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Şirketlerde çalıştığı dönem tanıklık ettiği “kirli işler” nedeniyle ayrılan ve bu tarihten itibaren yoğun tehditlere maruz kalan İ.N.E., davaları geri çekmesi için de tehdit telefonları almaya başladı. Son olarak cemaatin yönettiği Hisar Sigorta şirketinde avukatlık yaptığını belirten M.E., telefonla İ.N.E.’yi arayarak davalardan vazgeçmesini istedi. Bu tehdit üzerine yargıya başvuran İ.N.E., dün hakim karşısına çıktı. İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada ikinci hakim karşısına çıkan İ.N.E., şirket yöneticilerinin cezalandırılması talebinde bulundu.

‘BİTKİSEL KARIŞIMLI BAL KILIFIYLA GÖNDERDİLER’

2006-2022 yılları arasında bu şirketlerde çalışan İ.N.E., 2020’de “bitkisel karışımlı bal” kılıfıyla şirket üzerinden ABD’ye uyuşturucu ticareti yapmak üzere plan yapıldığına tanıklık etti. Şirket yöneticilerine bu faaliyeti kabul etmediğini aktaran İ.N.E., yöneticilerle ters düştü. İ.N.E.’nin işi yapmayacağını belirtmesine rağmen şirket yöneticileri 2 yıl ticareti sürdürdü. 2 yılın ardından 26 Nisan 2022 ve 16 Haziran 2022 tarihlerinde ABD’li bir firmaya gönderilen mallara ABD gümrüğünde el konuldu. Şirket yöneticileri, uyuşturucu ihbarını İ.N.E.’nin yaptığını ileri sürerek tehditler yöneltmeye başladı.

Uyuşturucu Türkiye’den “bitkisel karışımlı bal” kılıfıyla gönderildi.

‘ZORLA SENET İMZALATTILAR’

İ.N.E., mahkemeye sunduğu belgelerde, şirket yöneticilerinin kendisine şantaj ve tehdit yoluyla zorla senet imzalattıklarını ifade etti. İ.N.E., toplamda 250 bin dolarlık dört senet imzalamak zorunda kaldığını kaydetti. Senetleri ödeyecek maddi durumu olmadığını belirten İ.N.E., senetleri imzalatan kişilerin ablasının arabasına el koyduğunu aktardı. Arabada ablasının bir borcu nedeniyle haciz bulunduğu ortaya çıkmasının ardından, tahsilatın yapılabilmesi için haczi cemaatin avukatlarından Ö.Ç. ödedi. Ardından arabayı, uyuşturucu ticareti yaptığı ileri sürülen şirket üzerine aldılar. İ.N.E., kalan 3 senedi ödemedi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu

İ.N.E’ye zorla imzalatılan senet

HİLELİ İFLASLARLA YENİ ŞİRKETLER KURDULAR

İ.N.E., cemaate gelir sağlayan 4 şirketin 20 Aralık 2011 tarihinde iflas talebinin hileli olduğunu ileri sürerek bu şirketlerin mal varlığının 2011’de kurulan Birleşim Gayrimenkul firmasına aktarıldığını söyledi. İ.N.E., bu 4 şirketin, 2009’da operasyon yapılan şirketlerin mal varlığına el konulmaması için iflas talebinde bulunduğunu ileri sürdü.

GÜMRÜKTE HAKSIZ KAZANÇ İDDİASI

Şirketlerin gümrükteki işlemlerde sistemdeki boşluktan faydalanarak kamunun zarara uğratıldığını iddia eden İ.N.E., 34 belgede 120 milyonluk işlem hacminde 10 milyon liralık vurgun yapıldığını belirtti. İ.N.E., cemaat şirketlerinin 2017-2023 yılları arasında gümrükteki transit ticaret işlemlerinde Türkiye’yi aracı ülke yaparak haksız kazanç elde ettiklerini anlattı. Bir gıda firması üzerinden Endonezya’dan kakao getiren şirketlerin, Türkiye’de yeni sağlık sertifikası düzenlettirerek ürünleri vergi ödemeden üçüncü ülkelere sattıklarını söyledi.

ASIL DAVA 1,5 YILDIR AÇILMIYOR

İ.N.E., cemaat şirketlerindeki görevlerinden 19 Eylül 2022’de ayrıldı. Ayrılmadan önce şirketlerdeki yasa dışı faaliyetlerden rahatsızlığını yöneticilere bildirdi. Ancak tehdit ve şantajlara maruz kaldı. 19 Eylül 2022’de şirket yöneticileri tarafından rehin alındığı ve burada kendisine zorla senet imzalatıldığını belirten İ.N.E., 16 Kasım 2022’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Tüm suçlamaları belgeleriyle birlikte savcılığa vermesine rağmen davanın 1,5 yıldır açılmadığını belirten İ.N.E., bu süreçte de tehditler almaya devam etti. Maruz kaldığı tehditlerle ilgili de yargıya giden İ.N.E., doğrudan Alihan Kuriş’le bağlantılı olduğunu belirttiği şirket yöneticilerinin ceza almasını talep ediyor. Dün görülen tehdit davası, tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

MİLYONLUK SERMAYEYE ORTAK OLAN AVUKAT

Mesleği avukatlık olan Ö.Ç.’nin Hisar Turizm, Hisar Sağlık Hizmetleri, İsabet Yayıncılık ve Eğitimleri, Merkez Çamlıca Et ve Et Ürünleri, Medisan Deri, Artuna İnşaat, Topkapı Patant ve Turizm, Doğal Katkı Gıda ve Malzemeleri, Ingredium Gıda, Verimli Gıda’da milyonlarca liralık sermayesi olması dikkat çekiyor.

Ö.Ç.’nin sermayedarı olduğu şirketler

100 MİLYON LİRALIK VURGUN

İ.N.E.’nin çalıştığı şirketlere 2009 yılında büyük operasyon yapıldı. Şirketlerin yasa dışı faaliyetleriyle ilgili 2008-2009 yılları arasında 9 ayda 16 ihbar yapıldı. Bunun üzerine Emniyet Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, Türkiye genelinde düzenlediği operasyonda çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Suçlamalar arasında, Türk Silahlı Kuvvetleri ve bazı devlet hastanelerine günlük yemek sağlayan şirketin, ihaleye fesat karıştırdığı, sahte fatura hazırladığı, kamuyu zarara uğrattığı ve şirketlerin hileli iflas talebinde bulunulduğu iddia edilmişti. Operasyonda gözaltına alınan sanıkların avukatlığını da Ö.Ç. üstlenmişti. İ.N.E, operasyon yapılan şirketlerin mal varlığının, dava devam ederken 2011’de kurulan ve Ö.Ç.’nin de sermayedar olduğu Birleşim Gayrimenkul’e aktarıldığı iddia etti. Şirketin kurucuları arasında, operasyon yapılan şirket çalışanları yer aldı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir