25 milyon euroluk vurgun… Ver parayı al randevuyu… Türkiye’nin ‘vize’ imtihanı… Çark nasıl işliyor
Türkiye’de turizm, eğitim, iş ve daha birçok nedenden dolayı Schengen vizesi almak isteyen vatandaşların mağduriyeti artmaya devam ediyor. Ülkemizde 2023 yılında vizeye başvuran vatandaşlara yüzde 16 oranında ret cevabı geldi. Öte yandan, talep nedeniyle randevu da bulunamıyor.
TCLira Genel Yayın Yönetmeni Taylan Büyükşahin, bugünkü köşe yazısında vize randevularında yolsuzluk yapıldığını yazdı. Büyükşahin’in yazısına göre, Schengen vizesi için randevu bulamayan vatandaşlara şirketler “VIP vize hizmeti” adı altında belli bir ücret karşılığında randevu ayarlanıyor.
İtalya için 650; Hollanda ve Macaristan 450; Yunanistan’a vize randevusu için 400 euro ücret alındığını yazan Büyükşahin, 160-180 Euro civarında diğer işlemler için münferit ücret alındığını ekledi. Büyükşahin’in yazısı ise şu şekilde;
“
Burada işin ekonomik boyutuna bakarsak, ne kadar büyük bir rant döndüğünü daha iyi anlarız.
Avrupa’ya 2023’te Türkiye’den vize başvuru sayısı 1 milyon 55 bin oldu. Bir önceki yıla göre artış yüzde 36.
Türkiye, en çok vize başvurusunda bulunulan ikinci ülke olurken, ilk sırada Çin yer alıyor.
Geçen yıl Türklerin vize başvurusuna ödediği para 85 milyon Euro‘yu buldu.
Son 10 yılda Avrupa ülkelerine toplamda ödediğimiz vize başvuru ücreti 550 milyon Euro‘yu geçti.
Geçen yıl Schengen vize ücreti 80 Euro’ydu. 2024’te bu rakam 90 Euro’ya çıktı.
Vize için doğrudan konsolosluklara başvuramıyorsunuz. Yetkili aracı kurumlar üzerinden gitmelisiniz. Onların da hizmet bedeli 30-40 Euro civarında. Kaba bir hesapla geçen yıl sadece aracı kurumlara en az 40 milyon Euro hizmet bedeli ödenmiştir. Günümüzün kuruyla 1,4 milyar TL!
Aracı kurumlara hangi konsolosluk ne kadar vize randevu kotası ayırmış bilinmiyor.
O yüzden kolaylıkla “kota bitti, sıra yok, sistem açılmıyor, 3 ay sonraya gün var” gibi yanıtlar alabiliyorsunuz.
Dananın kuyruğu da tam olarak burada kopuyor. “VIP vize” teklifi ile karşınıza çıkıyorlar. Konsoloslukların bu işten haberlerinin olmadığı belirtiliyor. (Şahsi görüşüm, haberlerinin olmamasına imkan yok. Ama teyit edemedim.)
Konsolosluklardan, aracı kurumlardan VIP vize işleri yaparken yakalanıp kovulan insanlar var.
Ama bazı aracı kurumlar da neredeyse tüm mesaisini bu işlere ayırıyor.
Almanya yakın zaman önce, VIP vize randevuları tespit edip bir aracı kurumdan gelen tüm başvuruları reddetmiş.
Şöyle bir hesap yapalım…
Türkiye’den yılda 1 milyon kişi Schengen vizesine başvuru yapıyor. Sadece yüzde 5’i, yani 50 bin kişinin hızlı vize almak için bu sistemi kullandığını varsayalım. Ortalama 500 Euro’dan 25 milyon Euro‘luk bir avanta oluşuyor.
Devlet, burada hem konsoloslukların hem de aracı kurumların büyük gelir elde ettiğini biliyor. Kurban Bayramı sonrası vize randevu sistemine ilgili bakanlıkların müdahale edeceği TÜRSAB’a ve acentelere bildirilmişti. Bununla ilgili bir resmi açıklama henüz gelmedi. Ancak bayram sonrası aracı kurumlar üzerinden yapılan başvurularda iptal seçeneği kaldırıldı. Yani randevuyu aldınız, 40 Euro parasını ödediniz ama bir sebepten ötürü o gün randevuya gidemeyeceksiniz. Paranız yanıyor!
Neden iade edilmiyor, bu para nereye gidiyor, bilinmiyor.”